4 kerken, samen 1 gemeente

Impressionisme en de stad Parijs

Impressionisme en de stad Parijs
Uniecentrum, Langestraat 181, 's-Gravenzande

De schilderijen van Monet met het station van Gare Saint-Lazare, de balletmeisjes van Degas en de lieflijke, poezelige vrouwen die Renoir schilderde, we vinden ze prachtig. Het impressionisme is zonder twijfel de meest geliefde stroming in de beeldende kunst.

Het begon allemaal in Frankrijk in de tweede helft van de 19e eeuw, met een hoofdrol voor de wereldstad Parijs, waar de Eiffeltoren werd gebouwd en alle moderne schilders werkten. De jonge kunstenaars die naar Parijs trokken, besloten zich niet langer te houden aan de regels van de kunstacademies. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Hoe verliep dat proces en waarom wilden ze ze zich niet langer aan de regels houden?

Bleven de moeilijkheden of keerde het tij en werd het impressionisme net zo populair als het nu is? Wat betekende dit voor het leven en werk van de kunstenaars?

 Dat alles is het onderwerp van deze lezing over het heerlijke impressionisme.

U hoort bijzondere achtergrondverhalen over de kunst, maar ook over de context waarin deze tot stand kwam.

U ziet prachtige bekende en minder bekende afbeeldingen van schilderijen, onder andere over de verbeeldingen van de vernieuwde stad Parijs door de impressionisten en er klinkt bijpassende muziek. 

De lezing, gegeven door Josée Claassen: kunsthistorica, die vorige jaren prachtige lezingen van Klimt en Helma Af Klint gaf, is hier een goede voorbereiding en verdieping op. 

De lezing is een aanvulling op de tentoonstelling Impressionisme en nieuw Parijs die nu te zien is in het Kunstmuseum in Den Haag. 

 

Deze lezing wordt gehouden in het kader van Zin in Ouderdom ochtenden op de 4e woensdagmorgen van de maand. Iedereen is welkom, geen kosten, wel een vrijwillige bijdrage.

Plaats: Uniecentrum, Langestraat 181 te ’s Gravenzande Tijd: 10.30 uur.