Diaconie Actueel

4 kerken, samen 1 gemeente

Collectes

Hier vindt u informatie over de bestemming van de diaconale collectes.

Tijdens de (digitale) kerkdienst kunt u met uw smartphone via een QR code een bijdrage overmaken. Als u zelf geen verdeling aangeeft dan wordt de volgende verdeelsleutel gehanteerd: diaconie 50%, kerkbeheer 40% en zending 10%. 

U kunt ook bij de uitgang van de kerk uw bijdrage aan de collecte geven.

Collecte 16 februari: Kerk in Actie - Nederland: Omzien naar gevangenen 

In Nederland komen jaarlijks ruim 33.000 mensen in de gevangenis terecht. Ze zitten een korte of langere gevangenisstraf uit. Jezus vraagt ons om barmhartig naar hen om te zien en niet te oordelen. Daarom reikt Kerk in Actie (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun familie een helpende hand om te werken aan herstel. Kerk in Actie ondersteunt diverse organisatie die omzien naar gevangenen en hun partners en kinderen, hen bezoeken tijdens de detentie, maar die hen ook een nieuwe kans bieden in de maatschappij. We bevelen de collecte van harte bij u aan! 

 

Collecte 23 februari: Hoop voor Albanië

De Stichting Hoop voor Albanië is in het Westland goed bekend van diverse acties. Albanië is een land met enorme armoede. In het bijzonder voor de zwakken in de samenleving, zoals gehandicapten, alleenstaanden, weduwen, wezen, verslaafden en daklozen, zijn weinig of geen voorzieningen. Deze doelgroep is vaak niet geïntegreerd in de samenleving en heeft/krijgt weinig kansen om een menswaardig bestaan te leiden. De stichting Hoop voor Albanië heeft oog voor de materiële en geestelijke welzijn van het Albanese volk en het verbeteren van hun levensomstandigheden. Men werkt vanuit een christelijke levensvisie en draagt dat ook uit in haar werk. De stichting verzendt kleding, huisraad, schoolmateriaal, medisch materiaal, voedsel en christelijke literatuur. In Albanië wordt samengewerkt met lokale hulpverleners en kerken, die goed kunnen aangeven waar hulp hard nodig is. Voor meer informatie: www.hoopvooralbanië.nl


Collecte 2 maart: De Tien - Stichting Elim

Stichting Elim is één van de projecten die financieel worden gesteund door het Streekverband De Tien. Stichting Elim is een kleinschalig initiatief uit Maassluis en ondersteunt een belangrijk project voor kinderen in Anjungan, West-Kalimantan, Indonesië. Het doel van deze stichting is om wees- en straatkinderen zorg, onderdak, onderwijs en veiligheid te geven. Inmiddels zijn er al een moederhuis, een meisjes- en jongenshuis, een school en een gemeenschapshuis gebouwd. Ook was er veel vraag naar hoger beroepsonderwijs en sinds 2003 staat er een agrarische school in Anjungan waarin zowel land- en tuinbouw als visteelt word onderwezen aan meer dan honderd studenten. De twee voornaamste activiteiten zijn het onderhouden van een kinderhuis en een agrarische school. De zusterorganisatie in Indonesië draagt zorg voor het dagelijks bestuur van deze twee projecten. Voor meer informatie: www.stichting-elim.nl

 

Collecte 09 maart: Stichting East African Care

In augustus 2004 is de stichting East African Care opgericht. De stichting financiert kleinschalige projecten in Kenia, Ethiopië en Kaapverdië. De stichting is actief in Kenia in Kwale County, de kuststrook tussen Mombasa en Tanzania. Sinds 2004 zijn er meer dan 50 waterputten en latrines overgedragen aan scholen en dorpsgemeenschappen. In Kenia en Ethopië is er een onderwijsproject waardoor kinderen naar school kunnen gaan. Op het eiland Maoi (Kaapverdië) wordt voor twee verstandelijk beperkte vrouwen een huisje gebouwd. East African Care werkt aan projecten maar helpt daarnaast waar nodig, soms met het opknappen van huizen of het betalen van medicijnen en ziekenhuisrekeningen. In Nederland wordt alleen met vrijwilligers gewerkt. De coördinator ter plaatse rapporteert wekelijks over de voortgang van de projecten en de projecten in Kenia worden jaarlijks bezocht. Voor meer informatie: www.eastafricancare.org.
 

Collecte 12 maart (Biddag): Diaconie - Plaatselijk werk

De diaconie is een enthousiaste groep mensen uit de vier wijkgemeenten die via zes taakgroepen activiteiten organiseert. Diakenen zorgen in de dienst voor de organisatie van het avondmaal. De diaconie wil ook een wegwijzer zijn bij het vinden van oplossingen en mogelijkheden in de zorgverlening en financiële ondersteuning. Dat is vooral in deze ingewikkelde tijd van belang. De diakenen willen gemeenteleden ook bewust maken van hun eigen diaconale rol; opkomen voor de zwakken in de samenleving. Niet alleen voor het financiële aspect, maar ook het luisteren en het “er zijn” voor mensen binnen èn buiten de kerkelijke gemeente. De diaconie regelt o.a. het PG brede collecterooster, ouderenmiddagen, kerstvieringen, jeugddiaconaat, voedselbankacties en financiële ondersteuning.


Collecte 16 maart: Schuldhulpmaatje Westland

Schulden en armoede, speelt dat ook in het Westland? Dat blijkt wel het geval. In het Westland heeft 1 op de 9 mensen problemen om financieel rond te komen. Mensen komen niet uit of hebben tekort door verandering in de persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid). Schuldhulpmaatje Westland pakt samen met hulpvragers deze geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel. Wist u dat de voorlopers van onze gezamenlijke diaconie, nl. de hervormde en de gereformeerde diaconieën, in 2013 aan de wieg hebben gestaan van deze organisatie? Als diaconie willen wij als diaconie hier graag aandacht aan besteden. Het past goed in ons jaarthema “Samen tegen armoede”.
Kijk ook eens wat je zelf kunt doen. Denk je: ik hoor niet tot de doelgroep of ik wil toch geen maatje worden? In dat geval kun jij toch een belangrijke rol spelen in het signaleren van schuldenproblematiek in je omgeving. Samen met elkaar als gemeenteleden kunnen wij er zo voor zorgen dat mensen in onze omgeving op weg geholpen worden naar oplossingen en verlichting van schulden. Meer informatie op: www.schuldhulpmaatjewestland.nl.

 

Collecte 23 maart: Kerk in Actie - Moldavië: Kerken geven kinderen toekomst

In Moldavië, het armste land van Europa, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders werken in het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen groeien op zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Ze maken hun school niet af en lopen risico slachtoffer te worden van geweld en misbruik.  

Kerken en Youth for Christ willen dat voorkomen. Hun goed opgeleide vrijwilligers vangen de kinderen op in de 45 dagcentra van kerken. Hier krijgen 1400 kinderen huiswerkbegeleiding, een maaltijd en bijbellessen. Ook kunnen ze meedoen aan sport- en spelactiviteiten. Vaak ontdekken deze kinderen voor het eerst wat het is om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan, een ervaring voor het leven. Help je mee?  

 

Collecte 30 maart: Diaconie

De diaconie is een enthousiaste groep mensen uit de vier wijkgemeenten die via zes taakgroepen activiteiten organiseert. Diakenen zorgen in de dienst voor de organisatie van het avondmaal. De diaconie wil ook een wegwijzer zijn bij het vinden van oplossingen en mogelijkheden in de zorgverlening en financiële ondersteuning. Dat is vooral in deze ingewikkelde tijd van belang. De diakenen willen gemeenteleden ook bewust maken van hun eigen diaconale rol; opkomen voor de zwakken in de samenleving. Niet alleen voor het financiële aspect, maar ook het luisteren en het “er zijn” voor mensen binnen èn buiten de kerkelijke gemeente. De diaconie regelt o.a. het PG brede collecterooster, ouderenmiddagen, kerstvieringen, jeugddiaconaat, voedselbankacties, actie vakantietas en financiële ondersteuning